zaterdag 21 februari 2009




JEUGDBOEKENWEEK 2009

Van 15 tot 29 maart heeft opnieuw de Jeugdboekenweek plaats. Het thema van de Jeugdboekenweek 2009 is Fantasie. De slogan is: Achter de Spiegel (met vriendelijke dank aan Lewis Carroll).

We dompelen ons onder in fantasieverhalen – verhalen die de regels van de realiteit regelrecht of net heel subtiel aan hun laars lappen. Want is de kindertijd niet de periode in het leven dat je fantasie nog onbezoedeld is – nog niet beperkt door de volwassen realiteitszin? En zorgt dat niet voor de mooiste dromen, de spannendste middagen en de meest beklijvende herinneringen aan klassieke kinderboeken?Maar vergis je niet: fantasie is niet vrijblijvend. Ze zet de werkelijkheid op haar kop en op die manier stelt ze onze realiteit ook in vraag. Is de werkelijkheid wel echt waar? En is alleen de zogenaamde werkelijkheid waar?Daarom zet de bibliotheek haar deuren wijd open voor heksen en elfjes, geesten en dwergen, draken en eenhoorns, superkrachten en toverspreuken, imaginaire vriendjes en pratende knuffels... De verbeelding aan de macht!(met vriendelijke dank aan de Parijse studenten van 1968).

Alle Berchemse scholen komen langs om deel te nemen aan activiteiten in het kader van de Jeugdboekenweek. Wij verwachten meer dan 700 kinderen en de eerste zijn nu al langs geweest (foto). Maar ook alle andere kinderen zijn welkom. Op zaterdag 14 maart openen wij de Jeugdboekenweek met een vertelling in de bibliotheek van 10u30 tot 11u30. De toegang is gratis en iedereen is van harte uitgenodigd!



‘Dat heeft geen zin,’ zei Alice. ‘Onmogelijke dingen kun je nou eenmaal niet geloven.’‘Ik denk dat je gewoon nog niet zo veel ervaring hebt,’ zei de Koningin. ‘Toen ik zo oud was als jij oefende ik elke dag een halfuur. Er waren dagen waarop ik voor het ontbijt al zes onmogelijke dingen had geloofd.’

Alice in WonderlandLewis Carroll

vrijdag 6 februari 2009

200 jaar Darwin



De bibliotheekwereld verzamelt al langer veel meer dan boeken alleen. Eén van de initiatieven is de Webwijzernieuwsbrief, een product van de werkgroep Webwijzer en Bibnet. U vindt de nieuwsbrief op http://webwijzer.bibliotheek.be/. U kunt het archief van de nieuwsbrief ook daar raadplegen.

Een mooi voorbeeld van de informatie die zij verzamelen is de nieuwsbrief over Darwin naar aanleiding van zijn 200ste geboortedag op 12 februari 2009. De onderstaande tekst zal u alvast overtuigen van de veelheid aan informatie die u via de nieuwsbrief te weten kan komen. In de bibliotheek zelf vindt u ondermeer zijn beroemdste boek “Het ontstaan van soorten : door natuurlijke selectie ofwel het bewaard blijven van rassen die in het voordeel zijn in de strijd om het bestaan”

Op 12 februari zal het 200 jaar geleden zijn dat Charles Robert Darwin te Shrewsbury (Shropshire, Engeland) werd geboren. Hij is vooral bekend geworden door zijn theorie dat de evolutie van de diverse levende soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie (On the origin of species by means of natural selection). Een theorie die zeer veel stof heeft doen opwaaien en nog steeds doet (evolutieleer versus creationisme).
Darwin werd gelovig opgevoed en opgeleid volgens de filosofie van de in die tijd in Engeland gangbare natuurlijke theologie, die religie en wetenschap verenigde. Dankzij de waarnemingen en ontdekkingen die hij in de loop van zijn leven deed, ging hij echter steeds meer twijfelen over zowel de gangbare ideeën over soortvorming als zijn persoonlijk geloof. Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerde hij de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie. Een groot deel van zijn verdere leven was gewijd aan het onderzoeken en classificeren van de op zijn reis verzamelde voorwerpen en het was onder andere dankzij dit onderzoek dat hij op zijn theorie over het ontstaan van soorten kwam.
Darwins werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van evolutie zette de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats van een boven de natuur staande levensvorm. Samen met de erfelijkheidsleer van Mendel vormt Darwins evolutietheorie tegenwoordig de basis van alle biologische kennis.
Er bestaan diverse sites over Charles Darwin en de evolutietheorie en in de loop van het jaar 2009 zullen er zeer zeker nog meer pagina's aan hem gewijd worden.

Over Darwin zelf:
Met de tweehonderste geboortedag in het achterhoofd zoeken naar websites betreffende Darwin, is als door het bos de bomen niet zien. Daarom slechts een korte selectie.

Op The complete works of Charles Darwin online ( http://darwin-online.org.uk ) vinden we het volledige verzamelde werk met handschriften, publicaties en biografie. Deze site is volledig in het Engels.

Er bestaat tevens een, zij het ietsje ingekorte versie, van deze site in het Nederlands ( http://leesdarwin.nu/ ) waar u echter wel (gedeelten) van zijn boeken kunt lezen en/of downloaden. Uiteraard vindt u ook nog andere relevante informatie over Darwin en zijn theorie.

De site ( http://www.darwin200.nl/ ), opgezet naar aanleiding van zijn 200ste verjaardag geeft u eveneens de mogelijkheid zijn boeken te lezen, te beluisteren en te downloaden. Ook andere informatie betreffende Darwin is hier te vinden.

Op Psychologie Online ( http://www.psyonline.nl/hof/darwin.htm ) vinden we specifiek naar jongeren toe een korte toelichting over zijn onderzoek en zijn theorie.

Ook AboutDarwin.com ( http://www.aboutdarwin.com/ ) is een - Engelstalige - site over onze bioloog/geoloog. Pagina's vol betreffende zijn Beagle-reizen, zijn boeken, enz. De site is echter verre van volledig, maar zal dat in de loop van februari 2009 zeker worden.
De website van George van der Ven, werkzaam op een systeemtechnische afdeling bij een verzekeraar in Nederland, maar met een zeer grote belangstelling voor de prehistorie, geeft eveneens een gedegen opgebouwd overzicht van Darwin's theorie en leven
( http://home.hccnet.nl/g.vd.ven/darwin/darwin.htm )

Uiteraard vindt u veel uitleg op Wikipedia.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin#Publicaties

Over de evolutietheorie:
Iets over de evolutietheorie vinden is heden ten dage niet meer mogelijk zonder dat u ook iets vindt over het creationisme. Het is niet de bedoeling op deze plaats een polemiek over pro en contra te beginnen. Ik geef dan ook maar enkele sites weer waar -al dan niet afzonderlijk- over evolutie gesproken wordt.
SKEPP - Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale- heeft een heel artikel gewijd aan de bewijzen die er te vinden zijn voor de evolutietheorie http://www.skepp.be/artikels/creationisme/bewijs-zat-voor-evolutietheorie
De site Op zoek naar Eden ( http://www.sesha.net/eden/evolutie.asp ) is volledig gewijd aan de evolutie van de mens.

Samensteller: Marc De Wree Bibliotheek Antwerpen Rubriekscoördinator Wetenschap en techniek