vrijdag 6 februari 2009

200 jaar DarwinDe bibliotheekwereld verzamelt al langer veel meer dan boeken alleen. Eén van de initiatieven is de Webwijzernieuwsbrief, een product van de werkgroep Webwijzer en Bibnet. U vindt de nieuwsbrief op http://webwijzer.bibliotheek.be/. U kunt het archief van de nieuwsbrief ook daar raadplegen.

Een mooi voorbeeld van de informatie die zij verzamelen is de nieuwsbrief over Darwin naar aanleiding van zijn 200ste geboortedag op 12 februari 2009. De onderstaande tekst zal u alvast overtuigen van de veelheid aan informatie die u via de nieuwsbrief te weten kan komen. In de bibliotheek zelf vindt u ondermeer zijn beroemdste boek “Het ontstaan van soorten : door natuurlijke selectie ofwel het bewaard blijven van rassen die in het voordeel zijn in de strijd om het bestaan”

Op 12 februari zal het 200 jaar geleden zijn dat Charles Robert Darwin te Shrewsbury (Shropshire, Engeland) werd geboren. Hij is vooral bekend geworden door zijn theorie dat de evolutie van de diverse levende soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie (On the origin of species by means of natural selection). Een theorie die zeer veel stof heeft doen opwaaien en nog steeds doet (evolutieleer versus creationisme).
Darwin werd gelovig opgevoed en opgeleid volgens de filosofie van de in die tijd in Engeland gangbare natuurlijke theologie, die religie en wetenschap verenigde. Dankzij de waarnemingen en ontdekkingen die hij in de loop van zijn leven deed, ging hij echter steeds meer twijfelen over zowel de gangbare ideeën over soortvorming als zijn persoonlijk geloof. Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerde hij de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie. Een groot deel van zijn verdere leven was gewijd aan het onderzoeken en classificeren van de op zijn reis verzamelde voorwerpen en het was onder andere dankzij dit onderzoek dat hij op zijn theorie over het ontstaan van soorten kwam.
Darwins werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van evolutie zette de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats van een boven de natuur staande levensvorm. Samen met de erfelijkheidsleer van Mendel vormt Darwins evolutietheorie tegenwoordig de basis van alle biologische kennis.
Er bestaan diverse sites over Charles Darwin en de evolutietheorie en in de loop van het jaar 2009 zullen er zeer zeker nog meer pagina's aan hem gewijd worden.

Over Darwin zelf:
Met de tweehonderste geboortedag in het achterhoofd zoeken naar websites betreffende Darwin, is als door het bos de bomen niet zien. Daarom slechts een korte selectie.

Op The complete works of Charles Darwin online ( http://darwin-online.org.uk ) vinden we het volledige verzamelde werk met handschriften, publicaties en biografie. Deze site is volledig in het Engels.

Er bestaat tevens een, zij het ietsje ingekorte versie, van deze site in het Nederlands ( http://leesdarwin.nu/ ) waar u echter wel (gedeelten) van zijn boeken kunt lezen en/of downloaden. Uiteraard vindt u ook nog andere relevante informatie over Darwin en zijn theorie.

De site ( http://www.darwin200.nl/ ), opgezet naar aanleiding van zijn 200ste verjaardag geeft u eveneens de mogelijkheid zijn boeken te lezen, te beluisteren en te downloaden. Ook andere informatie betreffende Darwin is hier te vinden.

Op Psychologie Online ( http://www.psyonline.nl/hof/darwin.htm ) vinden we specifiek naar jongeren toe een korte toelichting over zijn onderzoek en zijn theorie.

Ook AboutDarwin.com ( http://www.aboutdarwin.com/ ) is een - Engelstalige - site over onze bioloog/geoloog. Pagina's vol betreffende zijn Beagle-reizen, zijn boeken, enz. De site is echter verre van volledig, maar zal dat in de loop van februari 2009 zeker worden.
De website van George van der Ven, werkzaam op een systeemtechnische afdeling bij een verzekeraar in Nederland, maar met een zeer grote belangstelling voor de prehistorie, geeft eveneens een gedegen opgebouwd overzicht van Darwin's theorie en leven
( http://home.hccnet.nl/g.vd.ven/darwin/darwin.htm )

Uiteraard vindt u veel uitleg op Wikipedia.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin#Publicaties

Over de evolutietheorie:
Iets over de evolutietheorie vinden is heden ten dage niet meer mogelijk zonder dat u ook iets vindt over het creationisme. Het is niet de bedoeling op deze plaats een polemiek over pro en contra te beginnen. Ik geef dan ook maar enkele sites weer waar -al dan niet afzonderlijk- over evolutie gesproken wordt.
SKEPP - Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale- heeft een heel artikel gewijd aan de bewijzen die er te vinden zijn voor de evolutietheorie http://www.skepp.be/artikels/creationisme/bewijs-zat-voor-evolutietheorie
De site Op zoek naar Eden ( http://www.sesha.net/eden/evolutie.asp ) is volledig gewijd aan de evolutie van de mens.

Samensteller: Marc De Wree Bibliotheek Antwerpen Rubriekscoördinator Wetenschap en techniek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten